Korsets och ljusets väg

Korsets väg

Börge Elwi Carlson berättar:

I början av 60-talet gjorde jag kritteckningen ”Korsets väg”, en idé jag länge arbetat med och ofta diskuterat med min svärfar, skulptören K.G. Peterson. Motivet omfattar de tre korsen varav det mittersta kastar en ljus skugga över jorden. Först 1969 fann jag mig emellertid mogen att sätta igång med uppgiften, att först teckna med stark tonvikt på perspektivet, och sedan skära  det första motivet, ”Korsets väg”. På de två korsen som står på var sin sida om det mittersta finns rövarna, medan det mittersta där Kristus är korsfäst lyser med sin skugga ner över jorden.

Under mitt ständiga arbete med idén började jag 1974 med en teckning och skar sedan det andra motivet ”Ljusets väg” där perspektivet ger ännu mer djup åt bilden så att korsen står längre bak i motivet. Himlen är ljus och på den lysande skuggan av det mittersta korset vandrar mänskliga gestlter, medan andra är på väg in i skuggan.

Efter dessa två bilder gick jag 1976 igång med det tredje motivet där korset lyser, inte bara över jorden, men även avspeglar sig mot himlen och de mänskliga gestalterna står och ser upp mot himlen. Detta motiv fick namnet ”Undrets väg”.

De två första motiven blev åren efter medaljerade på en fransk Grand Prix och hela trilogin finns i Ljuders kyrka och Vedsrlöv kyrka, båda i Kronobergs län i Småland. Hela trilogin finns också i Garnisonskyrkan i Köpenhamn och delar av trilogin finns i olika kyrkor i Norden.

Det händer att jag går och funderar över ett motiv och så med ens får jag ett annat motiv i tankarna. Så var det med ”Nunnorna” som jag hade klart för min inre blick en kväll min fru och jag skulle på teater. I en fart ritade jag ner motivet på ett kuvert. När vi kom hem arbetade jag vidare på det och skar det som linoliumsnitt.  Det var 1960.

 

Klicka på bilderna för att se dem större.