Kär-lek, Love Play, Jeux d’Amour

Kampen

Det handlar om två människor – en kvinna och en man – sammanflätade i ett streck.

Börge Elwi Carlson började sin berättelse redan 1958.

En bildmässig berättelse.

En Kär-leks svit.

Tio bilder blev det under åren fram till 1963 – tio intima bilder som var och en bara finns i 46 numrerade exemplar. Därefter har det blivit några fler.

1964 visade Börge Elwi Carlson för första gången sin Kär-leks svit vid en utställning i Helsingborg. Efter flera utställningar i Danmark och Sverige kom de med i den jurybedömda Biennale Internationale d’Arte Grafica 1968 i Italien, där de belönades med en guldmedalj.

Året därpå fick Börge hedersdiplom och ännu en guldmedalj för sin Kär-leks svit när han deltog Biennale delle Regioni 1969 i Italien. ”Hans verk har högt konstnärligt värde”, skrev juryn. Börge fick inbjudan till Monaco där hans Kär-leks svit visades i det förnäma Palme d’Or des Beaux och belönades med hedersdiplom för ”hög klass och konstnärligt uttryck”.

Kär-leks sviten började därefter sin vandring på kontinentens största internationella utställningar: London, Paris, Toronto, Madrid, Barcelona, Bayenne, Lyon, Bourg, Merignac, Bristol, Monaco, Cannes, Mauleon, Angers, Bauge, Nice och Mayenne. På Salon de Bauge i Angers accepterade juryn för första gången en utländsk utställare och den kände franske konstexperten Charles Gilbert skrev: ”Kär-lek utgör ett bevis för en exceptionell behärskning och visar erotik såväl diskret som raffinerat”.

Kritiken i Paris var mycket positiv: ”Förträffliga arbeten av Börge Elwi”. ”Elwi visar linoleumsnitt med ovanlig erotisk kraft”. ”I Kär-lek visar Elwi två människor sammansmältande i varandra i ett rent och finstämt grafiskt uttryck”. ”I Börge Elwis konst känner man en glädje, en ovanlig vitalitet och explosivitet”.

 

Klicka på bilderna för att se dem större.